België doneert 20.000 vaccins voor de strijd tegen mpox
België doneert 20.000 mpox-vaccins aan de Democratische Republiek Congo (DRC), het land dat momenteel het zwaarst getroffen wordt door de mpox-epidemie. Dat is vandaag beslist op de ministerraad, op initiatief van Vice-eerste minister en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez: “We roepen andere Europese landen op om ons voorbeeld te volgen.”
Hoewel mpox al decennialang endemisch aanwezig is in de regio, baart de huidige snelle verspreiding van het virus in Centraal-Afrika zorgen. Het Africa Centres for Disease Control (Africa CDC) rapporteert dat er sinds begin dit jaar zo’n 24.000 vermoedelijke of bevestigde nieuwe gevallen zijn van mpox, in 13 Afrikaanse landen. Meer dan 600 mensen zijn al bezweken aan de ziekte – de overgrote meerderheid in de DRC.
Daarom heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de epidemie uitgeroepen tot een globale gezondheidscrisis en heeft het een plan gelanceerd om de verspreiding van het virus zo vlug mogelijk in te dijken. België gaat nu in op de vraag van de WHO, de EU én de DRC om een deel van de eigen strategisch stock van mpox-vaccins te doneren, zodat de mensen in de DRC die het meeste risico lopen zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden.
Minister Vandenbroucke: "Er is een ernstige noodsituatie in Afrika. Het virus maakt steeds meer slachtoffers. Bovendien laten virussen zich niet tegenhouden door landsgrenzen. In België volgen we de situatie nauwgezet op en deze is geruststellend. Dat laat ons toe een deel van onze stock in te zetten voor de mensen in de getroffen regio's. Vanzelfsprekend hebben we al stappen ondernomen om die terug aan te vullen zodat wij klaar zijn, moest de situatie in ons land veranderen."
Daarnaast zal het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel een deel van haar samenwerkingsprogramma in de DRC afstemmen op de bestrijding van de epidemie. Enabel-medewerkers zullen de lokale autoriteiten ondersteunen bij het sensibiliseren van de bevolking, de voorbereiding op mogelijke vaccinatiecampagnes, het opsporen van nieuwe gevallen, en de opvang en behandeling van patiënten.
Met deze donatie bevestigt ons land opnieuw haar voortrekkersrol in de internationale samenwerking op het gebied van gezondheid. Eerder was het ook België dat aan de alarmbel trok bij de Europese Autoriteit voor Volksgezondheid (HERA) over mpox, waardoor een Europese donatie van 215.000 vaccins mogelijk werd. De eerste dosissen van die donatie zijn gisteren in de DRC aangekomen. België en de partners van de Belgische ontwikkelingssamenwerking zullen bovendien meehelpen met de coördinatie en bij het toedienen van de vaccins op het terrein.
“We kunnen rekenen op een uitgebreid netwerk in Centraal-Afrika, en vooral in de Democratische Republiek Congo,” legt minister Gennez uit. “Een van de prioriteiten van ons EU-voorzitterschap was het bouwen van een meer gelijkwaardig partnerschap tussen Europa en Afrika, door nauwer samen te werken op het vlak van gezondheid. We hebben toen nieuwe contacten kunnen leggen met het Africa CDC, die de respons op mpox in Afrika coördineert. Van al dat werk zien we nu de resultaten en leveren we nog maar eens het bewijs dat internationale solidariteit werkt. Alleen door samen te werken en de krachten te bundelen, over grenzen heen, kunnen we de mpox-epidemie effectief bestrijden.”
Dat geldt trouwens ook voor de wetenschappelijke kennis over het virus. Met steun van de Belgische ontwikkelingssamenwerking voert het Instituut van Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen al jaren onderzoek naar mpox. Het instituut doet dat in nauwe samenwerking met het Congolese Institut National de la Recherche Biomédicale (INRB). Het waren dan ook wetenschappers van het ITG en het INRB die de nieuwe variant van het virus als eerste hebben geïdentificeerd.