België blijft solidair met Palestijnse vluchtelingen
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez heeft besloten om de Belgische bijdrage aan UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen, te verlengen. Die steun is broodnodig nu enkele andere landen hebben aangekondigd hun bijdragen te zullen verminderen. Het tekort aan financiële steun dreigt de werking van UNRWA serieus te hinderen, met alle gevolgen van dien voor de Palestijnse vluchtelingen in de regio.
UNRWA, of het United Nations relief and works agency for Palestinian refugees in the Near East bekommert zich al bijna 75 jaar om het lot en de rechten van de Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten. Het voorziet onderdak, voedsel, gezondheidszorg en onderwijs voor bijna 6 miljoen mensen in Syrië, Lebanon, de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem, de Gazastrook en Jordanië. Naast het openhouden van meer dan 700 scholen en 140 klinieken organiseert het agentschap ook psychosociale bijstand en zomerkampen voor honderdduizenden kinderen, zodat ze ondanks hun vluchtelingenstatus toch een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden. Bij gebrek aan een alomvattende, rechtvaardige en duurzame oplossing voor de Palestijnse kwestie, blijft het mandaat van UNRWA essentieel.
Op de jaarlijkse UNRWA-donorconferentie in New York vorige week (2 juni) werd echter duidelijk dat een groot financieel tekort dreigt. Van de nodige 300 miljoen euro aan nieuwe fondsen is er slechts 107 miljoen euro opgehaald. Sommige landen hebben aangekondigd hun bijdragen te zullen terugschroeven. UNRWA dreigt daarmee in de problemen te komen. Als er niet snel extra fondsen gevonden worden, zal het agentschap activiteiten moeten beginnen opschorten vanaf september.
“De situatie van Palestijnse vluchtelingen blijft weinig hoopgevend. Al 75 jaar leven ze in onzekerheid. De laatste golf van geweld in de Gazastrook maakt dat dit jaar het dodelijkste is voor de Palestijnen sinds 2005. En door de oorlog in Oekraïne en de hoge voedsel- en energieprijzen staan veel regeringen in Europa en het Westen onder druk om hun bijdragen voor andere humanitaire crisissen te verminderen. Daarom is het net nu zo belangrijk om onze steun aan UNRWA op peil te houden. De Palestijnse vluchtelingen kunnen blijven rekenen op onze solidariteit. We doen ook een oproep aan andere landen om hetzelfde te doen, of als dat mogelijk is, hun bijdragen te verhogen,” zegt Caroline Gennez.
De Belgische steun aan UNRWA bedraagt 11,5 miljoen euro in 2023. 7 miljoen daarvan gaat naar de algemene werking van het agentschap – de zogenaamde core funding – en 4,5 miljoen gaat naar specifieke projecten.
Met de bijdragen aan de algemene werking slaagt UNRWA er o.a. in om onderwijs te bieden aan meer dan 500.000 kinderen in de hele regio; beroeps- en hoger onderwijs voor 8.000 studenten; voedselpakketten voor 1.7 miljoen vluchtelingen; prenatale zorg voor bijna 60.000 moeders; en sociale bescherming voor bijna 400.000 van de meest kwetsbare vluchtelingen.
Een van de specifieke projecten die België in het verleden al heeft ondersteund is het programma Education in Emergencies, dat inzet op kwaliteitsonderwijs voor kinderen in crisissituaties. Verder hielp België ook mee met de lancering van het online platform eUNRWA. Palestijnse vluchtelingen in de regio kunnen daarmee snel en veilig hun vluchtelingenkaart raadplegen, die hen toegang geeft tot alle UNRWA-diensten. Bovendien geeft dit platform elke vluchteling de mogelijkheid om zijn of haar eigen individuele kaart te hebben, zonder daarbij afhankelijk te zijn van het ‘hoofd van de familie’, zoals eerder het geval was. Dat zorgt ervoor dat vrouwelijke vluchtelingen zelfstandiger kunnen zijn, en zelf beslissingen kunnen nemen over hun leven en toekomst.