Persbericht

België en Oekraïne ondertekenen akkoord voor start herstelprogramma

België en Oekraïne ondertekenen vandaag een samenwerkingsakkoord dat de officiële start betekent van het Belgische herstelprogramma. Premier Alexander De Croo en minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez vertegenwoordigen België tijdens de ondertekening, terwijl aan Oekraïense kant eerste minister Denis Shmyhal de honneurs waarneemt.

Eind 2023 kondigde de Belgische regering een nieuw civiel steunpakket voor Oekraïne aan van 185 miljoen euro. 150 miljoen daarvan gaat naar een herstelprogramma, uitgevoerd in de komende vier jaar door het Belgische ontwikkelingsagentschap Enabel. Met het akkoord dat vandaag ondertekend wordt, krijgt Enabel toestemming om actief te zijn op het Oekraïense grondgebied, en kan het programma officieel van start gaan.  

“Het is cruciaal om de Oekraïense bevolking te blijven steunen, zeker nu het Russische leger terug oprukt en de aanvallen op burgerdoelwitten opnieuw frequenter worden. Kijk maar naar de brutale aanval op het kinderziekenhuis in Kiev vorige week. Dat past helemaal in de strategie van Poetin: met aanvallen op scholen, ziekenhuizen en energievoorzieningen het leven van gewone Oekraïense mensen zo moeilijk mogelijk maken, zodat ze moed verliezen en uiteindelijk de strijd opgeven. Dat mogen we niet laten gebeuren,” aldus minister Gennez.

Op vraag van de Oekraïners zal het herstelprogramma zich voorlopig focussen op de reconstructie van kritieke infrastructuur en het bouwen van schuilkelders in scholen. 

Een eerste schijf van 20 miljoen zal specifiek gaan naar het herstel van energievoorzieningen in Kiev en de omliggende gebieden, en dan vooral die van ziekenhuizen, vóór de aankomende winter. Bedoeling is om gedecentraliseerde en duurzame energie-installaties te bouwen, waardoor de dienstverlening en zorg in de ziekenhuizen kan verzekerd worden. 

De huidige energie-infrastructuur in Oekraïne dateert namelijk nog van het Sovjettijdperk, en is sterk verouderd en gecentraliseerd. Een doelgerichte aanval van Rusland op één energiecentrale kan onmiddellijk honderdduizenden mensen zonder warm water of elektriciteit zetten. Daarom investeert België in lokale energieoplossingen, zoals generatoren voor ziekenhuizen en scholen, en in de constructie van duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Op die manier helpt ons land mee het dagelijks leven van de Oekraïense bevolking draaglijk te houden, ondanks de oorlog. 

“We mogen niet vergeten: Europa zal pas veilig zijn als ook Oekraïne veilig is. Met deze nieuwe investeringen helpen we de Oekraïners vol te houden en laten we zien dat we in hun toekomst geloven,” besluit Gennez.