Persbericht

5 miljoen euro extra steun voor partnerland Palestina

België voorziet 5 miljoen euro extra steun voor Palestina, partnerland van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Dat maakt minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez vandaag bekend na een ontmoeting met Palestijnse Eerste Minister Mustafa Mohamed en leden van de Palestijnse Autoriteit in Brussel.

De bijkomende 5 miljoen euro wordt toegevoegd aan het lopend samenwerkingsprogramma met Palestina en zal dienen om de geplande hervormingen in het onderwijs te ondersteunen. Het geld gaat naar een speciaal daarvoor opgericht fonds waartoe ook andere Europese donoren zoals Finland, Ierland, Noorwegen en Duitsland zullen bijdragen. Bedoeling is om de toegang tot het onderwijs te verbeteren, zeker in die gebieden die het op dit moment hard te verduren hebben onder de Israëlische bezetting (met name Area C en Oost-Jeruzalem), en om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Als en wanneer er een staakt-het-vuren komt in Gaza kunnen deze middelen ook ingezet worden voor het herstel van schoolgebouwen.

Gennez: “België heeft al extra middelen vrijgemaakt voor de humanitaire hulpverlening in Gaza, waar bijna 2 miljoen mensen op de vlucht zijn en moeten zien te overleven in afschuwelijke omstandigheden. Maar na de dienstreis naar Palestina eerder deze maand werd ook duidelijk dat de situatie op de West Bank in snel tempo escaleert. De Israëlische kolonisten worden steeds gewelddadiger en verdrijven elke dag Palestijnse families uit hun huizen en dorpen. De extreemrechtse Israëlische regering weigert Palestijnse belastinginkomsten door te storten naar de Palestijnse Autoriteit, waardoor ambtenaren en leerkrachten niet meer betaald kunnen worden, en de gezondheidszorg onder zware druk komt te staan. Sinds 7/10 hebben bijna een half miljoen Palestijnen hun job verloren, en zitten dus zonder inkomen. De Palestijnse samenleving op de West Bank wordt op deze manier territoriaal en financieel in een wurggreep gehouden. Daarom is het belangrijk dat we nu actie ondernemen.” 

De recent aangestelde Palestijnse Autoriteit was in Brussel om hun hervormingsplannen voor te leggen aan de Europese Unie. De EU is een belangrijke partner van de PA en de grootste donor van de Palestijnse Gebieden. Europa verleent financiële en technische steun bij het opzetten van openbare diensten als onderwijs en gezondheidszorg en in de democratisering van het beleid, met als doel de uitbouw van een goed functionerende, vrije en democratische Palestijnse staat. Ook België zal technische expertise leveren.   

“De nieuwe technocratische regering van de Palestijnse Autoriteit is gemotiveerd om orde op zaken te stellen en stappen te zetten voor meer democratie, meer transparantie en een duurzamere economie. Maar dan moet ze daar ook wel de kans toe krijgen. Zonder buitenlandse steun is er een reëel gevaar dat de Palestijnse regering niet alleen haar hervormingsplannen zal moeten staken, maar dat ze ook haar kerntaken niet meer zal kunnen uitvoeren. Als dat gebeurt zal ze haar geloofwaardigheid bij de bevolking voorgoed verliezen en dreigt de samenleving op de West Bank in elkaar te stuiken. Hamas en andere extremistische partijen staan dan klaar om in dat gat te springen. Daarom is het zo belangrijk dat België en Europa de Palestijnse Autoriteit nu het vertrouwen geeft, hun hervormingsplannen steunt, en blijven ijveren voor de erkenning van een onafhankelijke, vrije en democratische Palestijnse staat, in het kader van een vreedzame tweestatenoplossing. Voordat het te laat is”, aldus Gennez.

Het samenwerkingsprogramma tussen België en de Palestijnse gebieden, ter waarde van 70 miljoen euro, ging van start in 2022 en loopt door tot en met 2027. Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programma, in de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem. De projecten zetten voornamelijk in op duurzame energie, degelijke jobs voor jongeren en democratisering.