Persbericht

België een van de voortrekkers van nieuw globaal fonds voor sociale bescherming en waardig werk

België helpt mee met de lancering van een nieuw globaal fonds voor sociale bescherming en waardig werk. Het initiatief – voluit de Global Accelerator on jobs and social protection for a just transition – moet het opzetten van welvaartstaten in ontwikkelingslanden ondersteunen en zal op termijn 400 miljoen duurzame jobs creëren. Om ons politiek engagement kracht bij te zetten levert België een bijdrage van 3 miljoen euro. Dat maakt minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Caroline Gennez bekend op de Sustainable Development Goals (SDG) top die plaatsvindt op de vooravond van de Algemene Vergadering van de VN in New York.

“Wereldwijd hebben 4 miljard mensen nog altijd geen enkele vorm van sociale bescherming. Dat betekent dat, als je ziek wordt, als je je job verliest, als je een ongeval hebt op het werk, je op niets terug kunt vallen. Je bent één toeval verwijderd van onzekerheid en armoede. In België hebben we gelukkig een sterke welvaartstaat, die ervoor zorgt dat je niet onmiddellijk in een uitzichtloze situatie belandt als het tegenzit, en dat je, ongeacht je achtergrond of levensomstandigheden, je de kans krijgt om vooruit te gaan. Wij vinden dat ondertussen vanzelfsprekend, maar voor veel mensen is dat allesbehalve zo,” legt Gennez uit.

Het doel van de Global Accelerator is om sociale bescherming wereldwijd fors uit te breiden en 400 miljoen duurzame jobs te creëren. Regeringen van ontwikkelingslanden zullen steun krijgen bij het opmaken van nationale plannen om beschermingssystemen, zoals mutualiteiten en inkomensvervanging bij ziekte, uit te bouwen. Daarvoor kunnen ze rekenen op de expertise en know-how van landen als België. Maar ook verschillende VN-agentschappen zoals Unicef, de Internationale Arbeidsorganisatie, UN Women en internationale financiële instellingen als de Wereldbank, zullen hun inspanningen bundelen. Na een initiële investering van het fonds is het de bedoeling dat landen uiteindelijk zelf middelen kunnen mobiliseren om hun sociale beschermingssystemen te financieren, o.a. via het toepassen van progressieve belastingen.

“Veel ontwikkelingslanden staan voor een bijna onmogelijke opdracht: door covid en de stijgende prijzen hebben ze middelen te kort. Tegelijkertijd wordt er van hen verwacht dat ze niet dezelfde fouten maken als wij en hun economie op een duurzame manier ontwikkelen. De omschakeling naar een meer klimaatvriendelijke economie is onvermijdelijk. Maar daarbij mogen we de sociale kant van het verhaal niet uit het oog verliezen. Zonder sociale bescherming of uitzicht op deftige jobs zullen miljoenen mensen in extreme armoede terechtkomen.”

België is een van de belangrijkste pleitbezorgers voor sociale bescherming en waardig werk in de internationale gemeenschap en speelde een belangrijke rol in de lancering van de Global Accelerator. Ons land zal dan ook een prominente plaats innemen in de coördinatie en het bestuur van het initiatief.

De aankondiging kwam er tijdens een van de openingsdebatten op de Sustainable Development Summit, een top aan de vooravond van de 78ste Algemene VN-Vergadering. Er wordt een balans opgemaakt van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN, die in 2015 zijn vastgelegd. Hoewel er sindsdien vooruitgang is geboekt, zullen aan dit tempo de doelen tegen 2030 niet gehaald worden – waaronder de doelstelling over het recht op sociale bescherming en waardig werk. Met deze top willen regeringsleiders en beleidsmakers de ontwikkelingsdoelen terug de nodige push geven.

“Het overkoepelende thema van de Algemene VN-Vergadering dit jaar is het herstel van vertrouwen en een hernieuwde toewijding aan internationale solidariteit en samenwerking. En dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar na veel over-en-weer debatteren is het nu tijd voor actie. Met de Global Accelerator zetten we woorden om in daden”, besluit Gennez.