België sluit zich aan bij Global Coalition for Social Justice
België treedt toe tot de Mondiale Coalitie voor Sociale Rechtvaardigheid (Global Coalition for Social Justice) van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dat is een initiatief dat werknemers, werkgevers en overheden bij elkaar brengt en wereldwijd ijvert voor arbeidsrechten, betere werkomstandigheden, sociale bescherming, en het recht op sociaal overleg. Dat kondigde minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez vandaag aan op een evenement over waardig werk in Brussel in aanwezigheid van Gilbert F. Houngbo, Directeur-Generaal van de IAO.
“Het doel van de Global Coalition is om sociale rechtvaardigheid centraal te stellen op alle beleidsniveaus – mondiaal, nationaal en lokaal – maar ook in handelsakkoorden en ontwikkelingssamenwerking. Concreet gaat het bijvoorbeeld over het recht op een veilige werkplek, loon naar werken, een sociaal vangnet, vakbonden – dingen die hier in België vanzelfsprekend zijn, maar waarvoor op vele plekken in de wereld nog geknokt moet worden,” legt Gennez uit.
De uitdaging om sociale rechtvaardigheid overal ingang te laten vinden is groot. Bijna 4 miljard mensen kennen geen enkele vorm van sociale bescherming. Zij zijn één tegenslag verwijderd van extreme armoede. De IAO schat dat er wereldwijd zo’n 27,6 miljoen mensen gedwongen werken in een systeem van moderne slavernij – 3,3 miljoen daarvan zijn kinderen. De klimaatcrisis, de naweeën van de pandemie, de snelle opkomst van nieuwe technologieën zoals AI en de toenemende geopolitieke instabiliteit maken het nog moeilijker voor overheden, vooral in armere landen, om sociale vangnetten uit te bouwen of om arbeidsrechten hoog op de agenda te zetten. Daar moet de Coalitie verandering in brengen.
“In België hebben we een sterke welvaartstaat. Arbeidsrechten, sociale bescherming en sociaal overleg zijn – na lange strijd – verankerd in onze samenleving. Dat heeft ook geleid tot meer gelijkheid, welvaart en vooral weerbaarheid. Solidariteit wérkt. Het feit dat België de afgelopen crisisjaren relatief goed heeft doorstaan is daar een bewijs van. Ons land heeft ook op het internationaal niveau een voortrekkersrol op deze thema’s. Door ons aan te sluiten bij deze coalitie zullen we onze inspanningen voor het promoten van waardig werk en sociale rechtvaardigheid verhogen – onder andere via onze Internationale Solidariteit. Zo zullen we onze expertise en ervaring delen met overheden die nog aan het begin staan van het opzetten van bijvoorbeeld een nationale of regionale ziekteverzekering of een systeem voor ouderschapsverlof”, zegt Gennez.
Landen, maar ook vakbonden, werkgeversorganisaties en onderwijsinstellingen kunnen zich vrijwillig aansluiten. Daarmee engageren ze zich om de doelstellingen die de Global Coalition naar voren schuift mee te helpen realiseren. Dat gebeurt via overleg, het uitwisselen van informatie en kennis, het ondersteunen van onderzoek door de Internationale Arbeidsorganisatie, of door concrete beleidsinitiatieven.
De aankondiging kwam er tijdens de lancering van een nieuwe strategienota van de Belgische ontwikkelingssamenwerking over waardig werk op een speciaal daarvoor georganiseerd evenement in Brussel. Die strategie moet ervoor zorgen dat alle huidige en toekomstige samenwerkingsprogramma’s, partnerschappen en projecten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking bijdragen aan het versterken van sociale beschermingssystemen in onze partnerlanden, leefbare lonen, het aanmoedigen van werkgelegenheid voor jongeren en vrouwen, en het respecteren van fundamentele arbeidsrechten - allemaal ook doelstellingen van de Global Coalition en de IAO.
“Deze strategienota is de eerste van vele toekomstige inspanningen van België om een concrete bijdrage te leveren aan de Coalitie. Het promoten van sociale rechtvaardigheid wereldwijd moet een topprioriteit zijn voor de internationale gemeenschap. Een ongelijke wereld is een onveilige wereld. Overal ter wereld zie je dat waar grote ongelijkheid heerst en geen sociaaleconomische vooruitgang is, onstabiliteit en geweld de overhand nemen – dat geldt van de Sahel tot Equador tot het Midden Oosten,” voegt Gennez nog toe.
Naast IAO directeur Houngbo waren ook Olivier De Schutter, Speciale VN-Rapporteur voor extreme armoede en mensenrechten, Luc Triangle, Secretaris-Generaal van het Internationaal Vakverbond (IVV) en Irina Meeusen, Vertegenwoordiger van het Coordinatieplatform Waardig Werk (civiele samenleving), aanwezig om mee te praten over de nieuwe strategienota en mogelijke concrete acties van de Coalitie.