Eerste deel van B-Fast hulppakket vertrekt naar Gaza – Minister Gennez veroordeelt het verhinderen van toegang tot humanitaire hulp in Gaza én de West Bank en roept op tot tegenmaatregelen
Deze ochtend is een eerste deel van een B-Fast pakket met humanitaire noodgoederen voor de bevolking van Gaza vertrokken vanop de luchthaven in Oostende naar el-Arish in Egypte. Het pakket maakt deel uit van een grotere zending van humanitaire goederen gecoördineerd door de Europese Unie, en komt bovenop de extra humanitaire noodhulp (4 miljoen euro) die België eerder al heeft toegezegd. Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez was aanwezig bij het inladen en vertrek van de vlucht. Ze riep er de Israëlische regering ook opnieuw op om de toegang tot humanitaire hulp voor de mensen in Gaza én de Westelijke Jordaanoever te verzekeren: “Er moet een permanent staakt-het-vuren komen om een grootschalige humanitaire hulpoperatie op de been te brengen. Er is geen indicatie dat de Israëlische regering dit snel zal toelaten. Ze wil nu zelfs extra middelen vrijmaken om de illegale nederzettingen op de West Bank verder uit te breiden en daarbij humanitaire projecten, medegefinancierd door België en de EU, te vernielen. Dat is onaanvaardbaar. Tijd voor tegenmaatregelen.”
Het volledige B-Fast hulppakket bestaat uit winterbestendig shelter-materiaal, slaapzakken, hygiënepakketten en een aanzienlijke donatie van medisch materiaal en medicijnen, gemobiliseerd door de FOD Volksgezondheid. Het eerste deel dat vandaag is vertrokken bevat de slaapzakken en de hygiënepakketten. “Die zijn hard nodig,” zegt Gennez. “1,8 miljoen mensen in Gaza zijn momenteel op de vlucht. Dat is 80% van de bevolking. Meer dan 1 miljoen van hen schuilt in VN-scholen en -ziekenhuizen. Dat is viermaal meer dan de maximale capaciteit. Mensen moeten op de grond slapen, of op straat, moeten urenlang aanschuiven om het toilet te gebruiken, en kunnen zich niet douchen. Het is een onmenselijke situatie, en de hygiënische toestand is dan ook navenant.”
Volgende week volgt het medisch materiaal, bestaande uit chirurgische instrumenten, basismedicatie en orthopedisch materiaal zoals rolstoelen en krukken. De vlucht van 7 december is de 12de vlucht met noodgoederen voor Gaza gecoördineerd door de EU civiele bescherming (DG ECHO) die vertrekt vanuit Oostende. Eenmaal in Egypte zullen de goederen – samen zo’n 50 ton – aan het Egyptische Rode Kruis worden meegegeven en naar Gaza vervoerd worden. De tenten worden gedoneerd aan de Norwegian Refugee Council.
“Van al onze partners actief in Gaza krijgen we dezelfde boodschap: de schaal van de humanitaire ramp is er ongezien. Het aantal dodelijke burgerslachtoffers, het aantal gewonden, het aantal ontheemden en het bijna totale gebrek aan voedsel, medicijnen en onderdak tart alle verbeelding. Ook ziekenhuizen, waaronder partners van de Belgische Internationale Solidariteit zoals het AWDA-ziekenhuis in Jabalia, blijven een doelwit. Dit tegen alle regels van het internationaal humanitair recht in. Als er niet snel een permanent staakt-het-vuren komt zal het onmogelijk worden voor hulporganisaties om hun werk voort te zetten. Het geweld moet stoppen en humanitaire hulp moet continu en veilig tot bij de slachtoffers geraken,” zegt Gennez.
Tegelijkertijd veroordeelt minister Gennez scherp het toenemend geweld en extremisme van de Israëlische kolonisten op de Westelijke Jordaanoever: “Onder de huidige extreemrechtse regering Netanyahu werden de illegale nederzettingen al verder uitgebreid. Maar sinds 7 oktober staat er geen maat meer op het geweld en de intimidatietactieken van de Israëlische settlers. Samen met het Israëlische leger hebben zij al meer dan 300 aanvallen uitgevoerd op de Palestijnse inwoners. Honderden mensen zijn verdreven uit hun huis. Scholen, ziekenhuizen en culturele centra worden platgewalst. Daaronder ook infrastructuur die mee gebouwd werd via internationale solidariteit.”
Eerder deze week nog is een school in Khirbet Zanuta compleet vernield. Deze school was mee gefinancierd door het West Bank Protection Consortium: een groep van internationale donoren, waaronder België, die zich inzet voor Palestijnse burgers op de Westelijke Jordaanoever die dreigen ontheemd te worden.
“De Israëlische regering wil nu zelfs extra middelen vrijmaken om illegale nederzettingen in de West Bank verder uit te breiden en daarbij humanitaire projecten, medegefinancierd door België en de EU, te vernielen. Dit is onaanvaardbaar en in strijd met het internationaal recht. Als bezettende macht is Israël verplicht humanitaire hulp toe te laten en de veiligheid van alle inwoners te garanderen. De uitbreiding van illegale nederzettingen en het verhinderen van toegang tot humanitaire hulp draagt niet bij tot de-escalatie, draagt niet bij tot een onderhandelde tweestatenoplossing, en draagt niet bij tot de veiligheid van Israël. Nu Israël zich steeds uitdrukkelijker distantieert van elke constructieve vorm van internationale samenwerking, is het duidelijk dat de internationale druk moet worden opgevoerd. Tegenmaatregelen dringen zich op, bijvoorbeeld een visaban voor gewelddadige Israëlische kolonisten – zoals de VS eerder deze week al heeft aangekondigd – , en een importverbod op producten uit de bezette gebieden.”